Orjinal adı “Forty Four Turkish Fairy Tales” olan 44 Türk Peri Masalı kitabı 1913 tarihinde Macar Türkolog Ignac Kunos tarafından yazılmıştır.
Tür olarak Gençlik ve Fantastik olan eser İ. Kürşad Yalçındağ tarafından çevirisi gerçekleşmiştir. Osmanlı’ya ziyaretlerinde ve yerel halk tarafından dillendirilen hikayelerin derlendiği bu kitapta adından da anlaşıldığı gibi 44 adet hikaye bulunmaktadır.
Bu derlemeyi oluşturan hikâyeler (masallar), Türk kültürünün zengin bahçelerinden toplanmıştır. Türkiye’nin bir yazın diyarı olmaması ve bu tür kitapların örneklerinin bulunmaması sebebiyle de hikâyeler kitaplardan değil, Osmanlı’da sosyal hayatın önemli bir bölümünü oluşturan hikâyecileri özenle dinlerken zaman zaman aldığım notlardan derlenmiş ve okuyucuya sunulmuştur. Bu hikâyeler, İstanbul’da her gün anlatılagelenlerle ya da bir tandırın etrafında kadınların çocuklarına ve komşularına anlattığı hikâyelerle aynıdır.
Türk peri masalları, gün ışığını binlerce büyüleyici renge büründürüp yansıtan kristaller gibidir; buluttan arınmış gökyüzü kadar berrak ve bir gülün üzerindeki çiy kadar şeffaftır. Kısacası, Türk peri masalları “bin bir gece” masalları değil, “bin bir gündüz” masallarıdır.
Kitabın orijinal halinden bir kaç fotoğrafa bakacak olursak

